MEYDAN İstanbul, savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltma hedefinde

DÜZLÜK İstanbul Umumi Sekreteri İlhami Keleş, KAYRAN İstanbul’un bu yılın ilk yarısını “Avrupa’nın bildirme balaban endüstri kümelenmesi” namına kapatarak domestik defans sanayinin yükselişini arsıulusal alanda tescillediğini, VADI İstanbul yerine, 2023’te bile Türkiye’nin defans sanayi alanındaki ihtiyaçlarının encam teknolojiye erbap ve yerli, milli, ateş parçası çözümlerle karşılanmasına müteveccih çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

KAYRAN İstanbul’dan yapılan açıklamaya bakarak, Türk defans, havacılık ve uzay sektörünün yerlilik oranının arttırılması, daha ehil olmadığı nazik teknolojilere kavuşturulması ve arsıulusal rekabette dip seviyelere taşınması için üyelerinin teknolojik ve sektörel yetkinliklerini imar etmek, üyeleri arasındaki gelişim birliğini destekleyerek dinç aynı ekosistem rekzetmek misyonuyla kurulan SAHA İstanbul, 2022 yılında 911 firması ve 24 üniversitesiyle Avrupa’nın yeryüzü balaban endüstri kümelenmesi oldu.

Açıklamada görüşlerine düzlük verilen YER İstanbul Genel Sekreteri Batur, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde 2000’li yıllardan itibaren başlatılan yerlilik ve millilik hareketinin sunma büyük destekçilerinden olan MEYDAN İstanbul’un, evcil ve milli firmalara, projelere bindi verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Dünyada geçtiğimiz sene gelişen durumlar değerlendirildiğinde imdi biricik başına bilginin veya mühendisliğin yetmediğini görüyoruz. Teknolojiyi kendinizin geliştirmesi, erdemli oranda domestik ve milli mühendislik, ithal eden değil, ihraç eden konuma gelmenin öneminin farkındayız. DÜZ İstanbul, 2022 yılının evvel yarısını Avrupa’nın en şişman sanayi kümelenmesi adına kapatarak yerli defans sanayiinin yükselişini uluslararası alanda tescilledi. YER İstanbul namına 2023’te da Türkiye’nin defans endüstri alanındaki ihtiyaçlarının encam teknolojiye cemaat ve yerli, milli, hareketli çözümlerle karşılanmasına müteveccih çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz. Rüçhan hedefimiz ise, SSB öncülüğünde, sektörün tamam bileşenleri ile teşrikimesai halinde Türkiye’nin savunma sanayiinde kendine yeten tamamen bağımsız bire bir talih olması.” ifadelerini kullandı.

“Yükselen ihracat trendi önümüzdeki dönemde birlikte artarak devam edecek”

Keleş, Milli Uygulayım Bilimi Hamlesi vizyonuyla birlikte ortaya konulan iradeyle Türkiye’nin yavaş yavaş dışa bağımlılıktan kurtulduğunu aktararak, “Türkiye, 2022 yılında dünyanın dikkatle izlediği tıpkı mevki haline geldi. 2023’te üstelik hedefimiz, acun savaş tarihinde, geliştirdiği teknolojilerle doktrin belirleyen mutluluk misyonumuzu henüz hayat dolu ve elan kalımlı bire bir ayla bildirmek. Türkiye, bu yılın ilk 11 ayında savunma ve havacılık sanayinde geçtiğimiz yılın tıpkı dönemine göre yüzdelik 35,7 artışla 3 bilyon 770 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. 10 yıl ilk 800 milyon dolar civarında olan ihracatımızın bu sene 4 milyar doların üzerinde olması beklenmektedir. 15 sene ilk Türkiye’bile defans sanayisi yüzde 15-20 yerlilik oranına sahipken, bugün bu azamet yüzde 80’lere kazanmış durumda. Serencam 10 yılda ihracatta dolar bazında her yıl yüzde 10 artma sağlandı. Yükselen dış satım trendi önümüzdeki dönemde dahi artarak devam edecek.” ifadelerini kullandı.

DÜZ İstanbul’un yerli ve milli projelere verdiği desteği uluslararası alana transfer konusunda 2022’birlikte çokça yetişkin adımlar attığını vurgulayan Keleş, “VADI İstanbul öncülüğünde, Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (MİHENK) oluşturulmuş, dünyada havacılık ve gök teknolojileri endüstrisini yönetmen ve nitelik süreçlerini denetleyen arsıulusal kurumun (EAQC) majör ayrımsız parçası haline gelinmiştir. Böylece Türkiye’nin, bu alanda ruh gösteren evcil ve milli firmalarının KOCA 9100 belgesi verebilmesinin yolu açılmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

“KAYRAN EXPO, cemi dünyanın strateji ettiği uluslararası tıpkı marka haline geldi”

İlhami Keleş, Türkiye’yi “ithal eden ülkeden ihraç fail talih” konumuna getiren defans sanayisinin genişlik cıvıl cıvıl buluşması SAHA EXPO’nun eksiksiz dünyanın izlem ettiği uluslararası ayrımsız ayraç haline geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Dışa bağımlılığı ortadan kaplamak üzere firmaların yeteneklerini birleştirerek eskimemiş yetenekler, konsorsiyumlar ve bire bir yapılarla bu sinerjiyi oluşturuyoruz. Türkiye üzere defans, havacılık ve uzay alanında acun rekabetinde saha ahzetmek çokça mehabetli bire bir konuma geldi. Rusya- Ukrayna savaşı, ülkelerin halis güçlerinin ve sili defans yeteneklerinin her şeyin uğrunda olduğunu gösterdi. Çıktı erdemli uygulayım bilimi yetmiyor, bunları domestik kaynaklarla üretebilir arkaç aktarmak gerekiyor. MEYDAN İstanbul yönetiminde birleştirme edilen VADI EXPO Fuarı, Türk defans, havacılık ve feza sanayinin tanıtımına ve dış satım potansiyelinin arttırılmasına maksimal yardım sağlayacak şekilde gerçekleştirilmektedir. 2022 yılında fuara 109 ülkeden 390’ı ecnebi ve 567’si evcil gelmek için mecmu 957 firma, 289 resmi delegasyon, 103 ticari delegasyon, 40 bini göz profesyoneli doğmak amacıyla 78 bin ziyaretçi katılmıştır. Antrparantez, fuarda 281 firma yoluyla yayın lansmanı ve mali değeri 1 bilyon doların üzerinde, ihracat oranı yer az yüzde 60 olan 114 imza töreni gerçekleştirilmiştir.”

Keleş, 2022 yılında başlatılan DÜZLÜK Kadem programı hakkında bile bilgelik verirken, “Faziletli teknoloji projesi olan girişimci firmalara yetişek, mentorluk ve yatırımcıya erişim desteği verilmekte, hukuki ve maharet danışmanlık, hisse senedi geliştirme ve tanıtım, enfrastrüktür ilkin gelmek üzere verilen destekler çerçevesinde YER İstanbul ekosisteminin gücüyle birlikte girişimciler yatırımcı görüşmelerine hazırlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Sektör liderleri ve dip dozaj bürokratların da eğitici kendisine düz aldıkları YER MBA Yönetici Geliştirme Programı’nın önemini vurgulayan Bahadır, 2019 yılında TÜBİTAK TÜSSİDE ile dünyanın sunma prestijli MBA programlarına balya muhteva, araç ve yöntemlerle hazırladıkları programın, 2022’bile 4. yılına başladığını, savunma sanayinin önder yöneticilerini yetiştiren programın, 85 ayrımlı firmadan 200 idareci, idareci adayı ve firma sahibine eğitim bilimi verdiğini bildirdi.

“10 ayrımlı başlıkta ustalık yarkurul çalışmaları yürütüyoruz”

SAHA İstanbul Umumi Sekreteri Batur, VADI İstanbul’un sektöre katkısına değinirken birlikte, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Savunma uran, havacılık ve feza sektörlerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda projeler geliştirmek, yerlileştirme çalışmalarına ulama atfetmek ve sektörün gelişimi üzere kuruntu bina etmek amaçlarıyla 10 değişik başlıkta ustalık encümen çalışmaları yürütüyoruz. Bu ustalık komiteler gayrı kamu alım ve kuruluşları, AR-GE merkezileri ve üniversitelerimiz ile koordineli adına birer proje mutfağı kabilinden çalışıyor. Bu komiteler; Gereç ve Malzeme Biçimlendirme Ustalık Komitesi, Makine ve Değişik İmalat Ekipmanları Teknik Komitesi, Ruh Elektronik Ustalık Komitesi, Imtihan ve Onaylama Beceri Komitesi, Yazılım Özişler ve Dijital Transformasyon Beceri Komitesi, MİHENK Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi’dir. Zir Sistemler Beceri Komitesi’ne arttırma namına duyulan gerekseme üzerine mail zamanda Geri Hizmet ve Tedarik Zinciri Ustalık Komitesi, Uzay Ustalık Komitesi ve Yetişek Beceri Komitesi teşekkül edilmiştir.

Ustalık Komisyon çalışmaları kapsamında milli ERP sistemi geliştirilmesi, 5 Cızık CNC Tezgah Üretimi (MİLTEKSAN), albeni vasıtaları için kabine içi iklimlendirme sistemi geliştirilmesi (TASECS), nadir arazi elementleri, mıknatıs üretimi, maharet nesiç, PCB iri üretimi, ev dışı ortak servis merkezleri kurulması, geri hizmet ve tedarik zinciri yönetiminde firmaların sayısal dönüşümünün sağlanması, yapay zeka uygulamaları, özerk su şeş aracı geliştirilmesi kabil çokça ayrımlı konularda projeler hayata geçirilmiş veya geliştirilmeye devam edilmektedir.”

Share: