LİMAN KALINTILARI ORTAYA ÇIKTI, DEFİNECİLER BÖLGEYİ KÖSTEBEK YUVASINA ÇEVİRDİ

VAN Gölü’nde akarsu seviyesinin düşmesi ile alay malay ilk kez ortaya sâdır 11 kademeli Urartu limanı, definecilerin hedefi oldu. Kestirmece 2 bin 700 sene evvel Urartuların, havza ve gemilerle kaleye gereç taşınması için taşları oyarak inşa ettiği 3 metre genişliğindeki liman ve çevresindeki 5 dönümlük düz, adeta köstebek yuvasına döndü. Limanı fotoğraflamak üzere bölgeye gelen tabiat fotoğrafçısı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını, fakat definecilerin çevreye verdiği zararı görünce üstelik nazik çeki yaşadıklarını söyledi.

Van ve çevresinde serencam yıllarda mütenakıs yağmur ve artan buğulaşma, ‘Dünyanın yeryüzü büyük sodalı gölü’ olan 3 bin 712 kilometrekarelik Van Gölü’üstelik akarsu seviyesinin düşmesine illet oldu. Genişlik bulutsuz istifa ise su derinliğinin farklı kıyılara göre henüz beş altı olduğu Erciş ilçesinde gözlendi. Çekilme ile gelişigüzel 2 sene önce ilçenin 10 kilometre doğusunda kâin Deliçay sularının Van Gölü’ne döküldüğü alanda ortaya sâdır liman kalıntılarına, eskimemiş tarihi bakaya da eklendi. İlçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Çelebibağ Mahallesi sahilinde, bu yıl taşların oyularak yapıldığı kullanılmamış aynı liman kalıntısı ortaya daha çok. Göldeki istifa bölgede endişeye sebep olurken, çağ yüzüne sâdır kullanılmamış kalıntılar ise heyecanlandırdı.

Van Gölü’ne muhassala noktasındaki 20 metre yükseklikteki esas kayaya gemilerin abat yanaşabilmeleri üzere kısaca 2 bin 700 yıl önce bölgede etkili Urartuların düz yazı ettiği liman ve günümüze vasıl kalıntıları, definecilerin hedefi oldu. 3 metre genişliğindeki 11 kademeli liman ve çevresindeki yaklaşık 5 dönümlük kayran, adeta kör sıçan yuvasına döndü. Onlarca çukurun bulunduğu bölgede, kazılarda patlayıcılar bile kullanıldığı gözlendi.

Karaya çıkan liman kalıntıları, fotoğrafçıların birlikte ilgisini çekiyor. Bölgeye mevrut 25 yıllık natür fotoğrafçısı Ferzende Coşar, kalıntıların ortaya çıkmasının kendilerini heyecanlandırdığını, ancak definecilerin çevreye verdiği zararı görünce de şişman tartı yaşadıklarını anlattı. Coşar, “Arkadaşlarımızla birlikte yıpranmamış ortaya sâdır 11 kademeli tarihi limanın fotoğraflarını çektik ve bölgeyi gezip, incelemelerde bulunduk. Amacımız çektiğimiz bu resimleri içtimai medya hesaplarımızdan paylaşarak, bölgenin tanıtımına ceberut sağlamaktı. Fakat gördüğümüz manzara ve oluşturulan köstebek yuvaları bize şişman sıkıntı yaşattı. Mıntıka üzere zaruri asayiş önlemlerin alınmasını istiyoruz” dedi.

Adem Bulaşan ise 10 yıldır doğa fotoğrafları çektiğini belirterek, “Urartular döneminden kalma 11 kademeli tarihi limanın resimlerini kabul etmek istedik. Bekâr buraya mevrut gömü avcıları bu alanda onlarca hafriyat yaparak limanın bulunduğu peş tarafı dağıtma etmişler, tartı yaşadık” diye konuştu.



Share: