Kıbrıs açıklarında kullanılmamış doğal gaz keşfi

Eni-TotalEnergies konsorsiyumu Kıbrıs’ın 160 kilometre güneybatısında kullanılmamış ayrımsız doğal gaz rezervi keşfetti. Keşfin Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki gerilimi tırmandırmasından bulut ediliyor. Güney Kıbrıs hükümetinin yaptığı açıklamaya göre adanın 160 kilometre güneybatısında bakir tıpkı doğal gaz yatağı keşfedildi. İtalyan petrol ve doğal gaz şirketi Eni ile Fransız TotalEnergies’in oluşturduğu konsorsiyumun tetkik çalışmalarında kâin doğal gaz rezervinin hacminin kısaca 85 milyar metreküp olduğu açıklandı.

Yunan Kathimerini gazetesi konuyla ait haberinde keşfin Zeus 1 hedefinde gerçekleştiğini ve bu hedefin Cenup Kıbrıs’ın zar ettiği Sınırlı Konuşu Bölgenin (MEB) altıncı parselinde düz aldığını yazdı.

Haberde, mevcut doğal gaz yatağının 22 Ağustos tarihinde tekrar İtalyan-Fransız konsorsiyumu eliyle 6’ncı parselde keşfedilenden elan büyük bir yer olduğu belirtildi. O keşifte mevcut doğal gaz rezervinin hacmi tahminen 70 milyar metreküp namına açıklanmıştı.

Haberde ilk tahminlere göre mevcut gaz rezervinin hacminin 56-99 milyar metreküp ortada olduğu belirtildi. Keşfin, Glafkos, Cronos 1, Afrodit hedeflerinde keşfedilen yataklarla birleştirildiğinde Kıbrıs’ın potansiyelini 388-515 milyar metreküp arasına çıkarttığı belirtildi.

Kathimerini haberinde eskimemiş sahanın bulunmasıyla birlikte Güneydoğu Akdeniz bölgesinin Avrupa için yıpranmamış tıpkı gaz kaynağı olma ihtimalinin güçlendiğini ve keşfin Avrupa’nın erke bağımsızlığına katkıda bulunacağını istikbal sürdü.

ABD şirketi Noble Energy 2011 yılında Kıbrıs’ın Sınırlanmış Kazançlı Bölgesi’nde vadi düzlük 12’nci parseldeki Afrodit hedefinde yaptığı taharri çalışmalarında doğal gaz yatakları bulmuştu. Kathimerini’nin haberinde bakir yapılan keşfin o keşiften bilahare peş peşe yapılan beşinci irfan olduğu belirtildi.

Türkiye ile gerilim: Kesişen parseller

Cenup Kıbrıs, Mahsus Konuşu Bölgesi’ni 13 ayrı parsele ayırıyor. Türkiye ile Cenup Kıbrıs beyninde Şark Akdeniz’de yaşanan gerginliğin iki boyutu bulunuyor. Birincisi Yıldız Kıbrıs’ın Türkiye Petrolleri Laedri Ortaklığı’na (TPAO) doğal gaz ve yer yağı kontrol ruhsatı verdiği alanlar. Bu alanlar A, B, C, D, E, F ve G bölgeleri yerine işaretleniyor. Küçük Asya tarafının 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralarıyla işaretlediği mıntıka, Türk tarafının E, F, G bölgeleriyle kesişiyor.

Diğer yüklülük noktası Türkiye ile Libya beyninde imzalanan Bahir Bitirme Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı. Bu mutabakata bakarak Cenup Kıbrıs’ın 6’ncı parseli, Türkiye’nin kıta sahanlığı ile kesişiyor. Türkiye, Mürekkep Milletler’e gönderdiği 12 Nisan 2017 tarihli bire bir belgede Cenup Kıbrıs’ın 6’ncı parselde hidrokarbür taharri ve emisyon izni vermesini “provokatif eylemler” yerine nitelemiş, “kişi kıta sahanlığında ecnebi şirketlerin destursuz hidrokarbon kontrol ve emisyon faaliyetleri yürütmesine izin etmeyeceğini” belirtmişti.

Share: