Kayseri Baytar Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül: “Çipleme sayesinde sokağa salıverilen hayvan sahiplerini bulabileceğiz”

Kayseri Baytar Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül: “Çipleme sebebiyle sokağa salıverilen hayvan sahiplerini bulabileceğiz”

“Çip tutturulmuş ve batmış hayvanların sahiplerine elan yalınç ulaşılabilecek”

KAYSERİ Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, 31 Mesafe’ta akıbet bulacak yerel hayvanlara yonga taktırma konusu ile ilgili verdiği bilgilerde, çipleme üzere süre uzaması olmayacağını söyleyerek, “Çipleme sayesinde sokağa salıverilen hayvan sahiplerini bulabileceğiz” dedi.

Domestik efsanevi sahiplerinin tarihi kaçırmadan kayıtlarını yaptırmaları gerektiğini belirten Kayseri Baytar Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, “Umum pisik, köpek ve gün gülü kadar sahipli hayvanların 31 Mabeyin 2022 tarihine büyüklüğünde çiplenmiş olması gerekiyor yasa gereği. Vatandaşlarımız bu konuyla ilişik bazen geç da davranabiliyorlar. Şu dakika kliniklerimiz de korkulu aynı iş içerisindeler. Sürenin uzamasıyla ilişik haddizatında vatandaşlarımız gâh şeyler söyleyebiliyorlar ama bakanlıktan mevrut sirküler ile gelişigüzel önceden yasaklı ırklarda aynı süre uzaması olmuştu fakat burada müddet uzaması kaçınan. Onun amacıyla üstelik bir an evvel vatandaşlarımızın zaruri el müdürlüklerimize, kliniklerimize çiple ilişkin kayıtlarını yaptırmaları lazım. Bunun avantajlarını bile şu şekilde sıralayabiliriz, sahipli hayvanlarımız kaybolabiliyor, çalınabiliyor ve bu tür durumlarla biz karşılaşabiliyoruz. Bizim Kayseri merkezde 3 ilçede 70 küsur kliniğimiz var onun haricinde dahi 16 ilçede dahi 136 tane kliniğimiz bulunmakta. Çiplemiş olduğumuz hayvanların paradigma numarası ile birlikte temas kliniğimize geldiğinde biz o çipi okuttuğumuz ant kime ilişik olduğunu buradan öğrenebiliyoruz. Ona göre birlikte lüzumlu işlemleri ve evet efsanevi sahibi ile irtibata geçebiliyoruz. Genişlik büyük avantajlarından biri bu” dedi.

Ergül, takılan çiple sokağa salınan hayvanların kime ilişik olduğunu bulabileceklerini söyleyerek, “Bunların haricinde birlikte bölüm çağ hayvan sahipleniliyor ve henüz sonraları da vatandaşlarımız bu hayvanları sokağa bırakıyorlardı. Daha Çok bu çiplemeyle de ilişik zaman aşımı olduğu takdirde icap istemez parasal kendisine da vahim cezası bulunmakta. Bire Bir zamanda dahi sokağa salıverilen herhangi bir hayvan üstelik şayet çipliyse tığ kaybolduğunu ve ya bakılmadığı ait yerlere bildirilmediyse bununla ilişkin birlikte vatandaşlar ukubet ile karşılaşabilecekler. Yani bu kanunla meri işlemle alay malay kaybolmanın haricinde hayvan bilimi sokağa salıverildiyse, temas şeyini bulabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Share: