KASTAMONU – Özürlü torunlar atlı sağaltım ile hayata bağlanıyor

Kastamonu’nun Daday ilçesinde açılan Atlı Tedavi Merkezi ve Bir Binicilik Tesisi, engelli çocukları hayata hazırlıyor.

İlçede, Kuzey Küçük Asya Kalkınma Ajansı, Daday Kaymakamlığı Köylere Hizmet Sevk Birliği ve İl Özel İdaresi hisse senedi birliğiyle yapılan kuruluş mayısta açıldı.

Özellikle özürlü çocuklara bakım etmesi planlanan tesiste, kollar ile atla ilişik bölümlerde okuyan darülfünun öğrencilerinin de faydalanması amaçlandı.

Tesisten çıkarmak üzere Kastamonu Hususi Erat ve Aileleri Tesanüt Derneği ile Daday Milli Yetişek Müdürlüğü aksiyon birliğinde “Hususi Efrat Süvari Sağaltım Merkezi’nde” adlı proje hazırlandı.

Atlar yardımıyla katışıksız hamaset kazanan, ayrımlı cümleler kuran ve gövde hareketlerinde hareket sağlanan öğrenciler terapiden yüzleri gülerek ayrılıyor.

Kastamonu Valisi Avni Çakırdoğan, AA muhabirine, tesiste sınırlı ve kilitsiz küreksiz beygir binme alanlarının olduğunu belirtti.

“Çok iyicene vurdumduymaz dönüşler aldık”

Tesise gelenlerin ahit geçirebileceği toplumsal alanların da bulunduğunu tabir eden Çakırdoğan, şöyle konuştu:

“Bu tesisimiz tahminî 1,5 sene gibi gücük tıpkı sürede tamamlanarak devreye alındı. Burada çok evire çevire tıpkısı etkinliğe aile sahipliği yapıyoruz. Proje kapsamında 37 çocuğumuzla başladığımız etkinliğimiz zaman tahminî 100 çocuğumuza ulaştı. Proje 6 ay sürdü. Haftada iki gün çocuklarımızı evlerinden, okullarından aldık buraya getirdik.”

Uzmanlar eşliğinde çocukların beygir binme eğitimi aldığını dile getiren Şarap, “Çok rahat tıpkısı şekilde ata biner hale geldiler. Aileleriyle yaptığımız görüşmelerde çokça fena hâlde köylü dönüşler aldık. Projemiz bitti amma tıpkısı sonraki projemizin hazırlığına başlayacağız. Hem mânialı bireylerimizi hem ağababa yanılmak talip, natür ile hayvanlarla beraber görünmek talip çocuklarımızı bu tesisimizde izaz etmek amacıyla lazım çalışmaları geceli gündüzlü sürdüreceğiz.” dedi.

Tesisten zihinsel ve bedensel sakat çocukların yararlandığını anlatan Şarap, “Bu çocuklardan bire bir kısmı kişi başlarına tıpkı kısmı üstelik hocaları ile beraber ata binmeye başladılar. İlk başta bu füru ata yaklaşmaya üstelik korkuyorlardı. Bunların hepsi atla bütünleşti. Bizim açımızdan tarifsiz tıpkısı mutluluk.” diye niteleyerek konuştu.

Tesisten Kastamonu Üniversitesi Daday Nafi ve Beklenti Er Meslek Yüksekokulunun atçılık ve antrenörlüğü bölümünde okuyan öğrencilerin bile faydalandığını anlatan Çakırdoğan, şunları kaydetti:

“Burayı staj merkezi kendisine birlikte tasarladık. 19 ilçemizde özellikle iktisadi durumu vurgun olan çocuklarımızdan girmek için parçalanmamış çocuklarımızı burada ağırlayacağız. Tıpkısı zamanda Milli Terbiye Bakanlığına mecbur okullarda hususi eğitime ihtiyacı olan çocuklarımız başta kalkmak için ilkokuldan çalmak amacıyla devletimizin bu imkanını çocuklarla buluşturacağız. İnşallah bu tesisimizi artık kesime duyurarak Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nde ağababa binme, süvari terapi üstüne ilimizi, ilçemizi bire bir biçim haline ifham etmek istiyoruz.”

Daday Kaymakam Vekili Ayşegül Sebep birlikte atlarla yapılan terapi sebebiyle çocukların katışıksız güveninin geliştiğini vurguladı.

Projeden fena hâlde sonuçlar elde edildiğini anlatan Yıldırım, “Projemizin elan doğacak seviyede bitmeme etmesi amacıyla elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Kastamonu Özel Erat ve Aileleri Tesanüt Derneği Başkanı Huriye Boyraz da projede emeği geçenlere teşekkürname etti.

Atlama Beygiri sayesinde öğrencilerin hareketlerinde gelişme sağlandığını aktaran Boyraz, “Terapi merkezi Kastamonu için bire bir mucize, bizim amacıyla haddinden fazla kıymetli. İnşallah bu proje ileriye çevrilmiş parçalanmamış Karadeniz Bölgesi’ne ve hep özel bireylere hizmet noktasında bindi olacak.” dedi.

“Proje bize çokça iyi geldi”

gözsüz ortaöğretim öğrencilerinden Mehmet Nazik ise ortaöğretim tesiste binicilik eğitimi aldığını belirterek, “Kısaca 6 aydır çalışıyoruz. Dede binmeden ilk cesaretim yoktu. Atın üstüne çıkınca 6-7 aydır kendimi mutlak ve cesaretli hissediyorum. Beygir benim sosyalliğimi artırdı, katışıksız güvenimi artırdı, basamak kaslarımı geliştirdi. Proje bize çokça dolgunca geldi. Projenin bitmeme etmesi hepimize nitelik katacaktır.” ifadelerini kullandı.

Share: