Kastamonu gündem haberi… Dil kiralama sitelerini kopyalayıp, 1 milyon TL dolandırıcılık yapmışlar

KONYA’dahi, kurumsal miftah kiralama şirketlerinin genel ağ sitelerinin kopyalarını oluşturup, miftah isticar etmek talip 208 kişinin 1 milyon 850 bin lirasını dolandıran 19 hayat, Konya merkezli 4 ildeki operasyonla yakalanarak gözaltına alındı.

Konya Inanma Müdürlüğü Asayiş Yazıhane Müdürlüğü Dolandırıcılık Seksiyon Amirliği ekipleri, kentte internet sitesi üzerinden dil kiralamak için ifa eden ancak sonrasında kimseye ulaşamayıp, polise başvuran mağdurun müracaatıyla harekete geçti. Mağdurların şikayetleriyle aylar süren icraat sonucu alelhusus yaz aylarında taleplerin üstelik artmasını vesile alim dolandırıcıların, şöhretli ve kurumsal oto kiralama markalarının genel ağ sitelerini kopyalayıp oluşturdukları sitelerle 208 kişinin 1 milyon 850 bin lirasını dolandırdıkları tespit edildi. Ayyarlık Kesim Amirliği marifetiyle hesaplı çalışmalar ve mağdurların ifadeleri doğrultusunda şebekenin, aşina ve kurumsal dil isticar markalarının genel ağ sitelerini zımni ve arayüz namına aynısını tasarladıkları; bu sitelerin internet kullanıcıları eliyle taharri motorlarında görünürlüğünü keşfetmek ve tasarruf etmek üzere çeşitli yazılımlar, toplumsal iletişim araçları ilanları ve genel ağ reklamları kullandığı anlaşıldı.

19 GÖZALTIAsayiş Idarehane Müdürlüğü Ayyarlık Departman Amirliği ekiplerinin çalışmaları sonucu 4 ilde eş anlı faaliyetler düzenlendi. Aralarında çete yöneticileri Adem Karakuş ve Ceyhun Gürkan’ın da olduğu bütün 19 ibret, yakalandı. ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçundan gözaltına alınan 19 bed, emniyetteki işlemleri sonrası adliyeye atıf edildi. Şüphelilerden 9’u, adli kontrolle 1’i da müddeiumumilik marifetiyle azade bırakıldı; 9 aynasız ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.İNTERNET KULLANICILARI, DOLANDIRICILARDAN NASIL KORUNUR?Güvenlik yetkilileri ise vesile isticar etmek isteyenlere, dolandırıcıların tuzağına düşmemeleri için şu uyarılarda bulundu:  “Yeryüzü kolay şekliyle genel ağ kullanıcılarının geçmiş farklı firmaların fiyatlarını araştırması dolandırıcıların fark edilmesinde etkin olacaktır. Vasıta veya değişik kiralamalarda, ceza ödemelerinde bankacılık işlemlerinde sıklıkla karşılaşılan kopya sitelerle dolandırıcılık yöntemine alın tılsım adına URL adreslerinin arama edilmesi gerekiyor. Kopya sitelerin bulunak çubuğundaki site benibeşer bilgilerinde harf değişikliği yapılarak, yarım evet dahi aşkın kod kullanılabiliyor. Kurumsal firmalar WhatsApp hattı üzerinden veya yabancılar adına havale/EFT kadar talepte nadir ve size hesabınızda bulunan servet miktarını sormaz. En muhteşem dideban ise Tecim Bakanlığı bünyesinde e-Ticaret Hikmet Platformu’ndaki sorgulama bölümünden ‘https://www.eticaret.gov.tr/’ adresinden girilerek açacak kelimeyle yapılan aramada, konfirme kent sütununda yeşil tiki örtmek güvenle alışveriş yapılabileceğini gösterir.” ‘OLTALAMA’ TEKNİĞİNİ Dolandırıcılık yöntemlerine cebin yapılan uyarıda ise “Dolandırıcıların bu yöntemi günümüzde yıpranmamış olmakla gelişigüzel en çok makbul ‘oltalama’ (phishing) tekniğidir. Bu yöntemle tasarımı ve içeriği gerçeğine çok benzer olan ve bilgilerinizi ele geçirmeye etkin internet siteleri hazırlanıyor. Burada anadan görme ‘oltalama’ tekniğinden ayrı mergup yöntem ise mağdurların kurgu isticar sitesine girdikten sonraları tercih ettiği araca tıklamasının peşi sıra kent üzerinden mağdurun telefon numarasının istenmesi ve sözde çağrı merkezi adı altında avrat çalışanların mağdurları arayarak ödeme, peşinat, kasko veya sigorta bedeli adı altında EFT yapılması veya itimat kartı bilgilerini istemesi. Sonrasında bile karşıda benzeri muhatap bulunamayınca kullanıcı dolandırılarak kıygın edildiğinin farkına varıyor” denildi.

Share: