Kapora dolandırıcılığı tehlikesi büyüyor

Sonuç dönemde sıklıkla gündeme mevrut ayyarlık yöntemlerinden “kapora dolandırıcılığı” vatandaşları mağdur ediyor. Güvenmelik dolandırıcılığının arttığını belirten TOBB Otomotiv Ticaret Sedir Üyesi Fahrettin Günindi, “Komütatör iki gün ilanda kalırsa, aracın nesep değeri büyüklüğünde kapora toplayıp kaçıyorlar. Bu sebeple vatandaşların çok özen etmesi gerekiyor” dedi.

Dolandırıcılar bu defa vasıta sahibi oluşmak isteyen vatandaşları gözüne kestirdi. Çevirgeç fiyatlarının artmasıyla alay malay dolandırıcıların bakir hedefi internet sitelerinde kâin araçlar oldu. Online aksata sitelerine pusat yaptıran dolandırıcılar, siteye düzme ilanları düşük fiyatlarla ekliyor. bahis konusu ilanlarda üstelik genellikle bambaşka araçlara ait fotoğraflar ve bilgiler kullanılıyor. İlana kanan alıcı ise numarayı arayarak, araçla ilgilendiren vukuf alıyor. Bu tam hilekâr, eksantrik alıcıların birlikte araçla ilgilendiğini söyleyerek, bire bir miktar güvenmelik karşılığında ilanı yayından kaldırabileceğini söylüyor. Kaporayı düz dolandırıcı ortadan kaybolurken, kandırıldığını anlayan vatandaş ise soluğu savcılıkta alıyor.

“Bu yöntemle 50 bin TL kapora almışlar”

Güvenmelik dolandırıcılığı yönteminin ağır şekilde arttığını anlatım fail Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Otomotiv Tecim Divan Üyesi Fahrettin Garp, “Dolandırıcılar güvenmelik olarak hatırı sayılır nukut istiyor. Yaşıt verecek olursak çevre değeri ve piyasada komutan hızı efdal olan internet üzerindeki değme aracı, zat car sayfalarında yüzdelik 20 aşağıya göstererek ilana koyuyorlar. İnsanlar dolandırıcılara telefon ettiğinde, hilekâr ‘Ev aldım, yerey alıyorum, özlük aradığım ara bulucu buldum, onun üzere ucuza satıyorum’ gibi ifadeler kullanarak vatandaşlardan kapora topluyor. abartı etmiyorum, bire bir günde 30-40 kişiden kapora alıyorlar. Benzeri arkadaşımın aracından bu yöntemle 50 bin TL güvenmelik almışlar. Bu adamlar 3 dönem sonraları piyasadan kayboluyorlar telefonları ilişkin, meğerse öyle bir araba filhakika yok. Sakim makine alacağız diye insanlar kesinlikle güvenmelik göndermesinler” dedi.

“Araç asıl değeri kadar kaparo toplayıp kaçıyorlar”

Mümasil benzeri arkadaşının esasen geçen ayyarlık olayını anlatan Batı, ” Düzce’de otomotiv sektöründe olan Murat ismindeki ayrımsız arkadaşımın zat intranet sayfasında satışta olan tıpkısı aracını, ayyar yeniden tıpkısı ilandaki fotoğrafları kullanarak, ayrıksı ayrımsız bap uzlaştırıcı yüzdelik 20 aşağıya koyuyor. Vatandaşın benzeri tanesinden ‘Acele ve ivedi satacağım’ diye niteleyerek 50 bin TL kapora alıyor ve devrisi çağ kayboluyor. Bu 1 kişiden aldığı servet düşünün akşama kadar kaç kişiyi aradı ve birçok kişiden kapora aldı. Kurgu iki çağ ilanda kalırsa, aracın hakikat değeri büyüklüğünde güvenmelik toplayıp kaçıyorlar. Bu sebeple vatandaşların çokça ilgi etmesi gerekiyor. İnsanlar araçları görmeden bütün kontrolleri yapmadan, satıcılarla akçasal ilişkilere girmesin. Halkımızın ayrımsız kısmında tıpkısı malı bozuk değerinin altında alabilmek üzere bir pot var. Temas malın değerini sahibi adi üst agâh. Dolandırıcılar kendilerini asker, afiyet görevlisi, önem mensubu kendisine tanıtıp ‘Ben villa veya ofis buldum, ucuza alıyorum. Ondan edeceğim kar, arabadan edeceğim zararı karşılıyor. Bu nedenle ucuza veriyorum’ kabil cümleler kullanıyorlar. Vatandaşlarımız asla bunlara inanmasın, müdebbir ve kontrollü mülk ilişkisine girsinler” diye niteleyerek konuştu. – KOCAELİ



Share: