İklim krizinin virüsler üzerindeki belirsiz tehlikesi

Uzmanlar, iklimsel tehlikelerin patojenik hastalıkları binden çok ayrımlı yolla etkilediğini söylüyor.Nature Climate Change adlı bilgelik dergisinde yayımlanan araştırmanın raporunda abuhava krizinden etkilenen patojenik emraz arasında zika, ısıtma, dang humması, kolera ve Covid-19 kabil emraz bulunuyor.

Bütün 10 iklimsel tehlikeyi konu düz araştırmada bu tehlikelerin incelenen 375 hastalıktan 218’ini, yani yüzdelik 58’ini şiddetlendirdiği belirleme edildi.

Araştırmacılar, incelenen hastalıkların yüzde 16’sında ise bazen iklimsel durumların hafiflemeye el açabileceğini düşünüyor.

Örneğin Kovid-19 yayılımının havanın ısınmasıyla azaldığı söylense bile yağış ve yeğin üzere abuhava değişikliğinden kaynaklanabilen farklı tehlikelerle tekrar yoğunlaşabileceği rapor ediliyor.

ABD’ye tutkun Hawaii adalarının başkenti Honolulu’de mevcut Hawaii Üniversitesi ve Wisconsin eyaletindeki Wisconsin Üniversitesi uzmanları marifetiyle yapılan çalışmada abuhava krizinin oluşturduğu ısıdam çekicilik dalgaları, orman yangınları, ötede yağışlar ve sellerin hastalıkların bulaşıcılığını artırdığı öne sürülüyor. Raporda global ısınma ve yağmur modellerindeki değişimlerin hastalık taşıyan katmerli sinek, sakırga ve pire kadar canlıların sayısında artışa yol açtığı belirtiliyor.

Sıkıntı ve sellerden belde ise çok sayıda insanın yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldığı ve bu insanların mecburen patojenlerin dokunaklı olduğu bölgelere yerleştiği söyleniyor.

Uzmanlar diğer taraftan de iklim krizinin insanların hastalıklarla mücadelesini zorlaştırdığını tabir ediyor. Örneğin kuraklığın hijyen standartlarında düşüşe hastalık olduğu ve bu yüzden kanlı ishal, karahumma ve fiil kabilinden değişik hastalıkların meydana geldiği belirtiliyor.

Hawaii Üniversitesi’nde coğrafya alanında araştırman olan Camilo Mora, insanlığın “hastalıklarda Pandora’nın kutusunu” açtığını ve daha dönme yüzüne çıkmamış hastalıkların abuhava krizinin etkileriyle her an harekete geçebileceğini söylüyor.

Mora, biraz yıl geçmiş Kolombiya’bile mevsim normallerinin dışında yağış yaşanmasının arkası sıra kendisinin üstelik chikungunya virüsüne yakalandığını ve vakayiname veca yaşadığını paylaşıyor.
Araştırmacılar, geçkin yayımlanan araştırmayı bundan 700 yıldan öncesine dayanan delillerin düzlük aldığı 70 binden fazla akademik çalışmayı tarayarak gerçekleştirdi.

Acun Sağlık Örgütü bile uyarıyor

Dünya Esenlik Örgütü (WHO), 2021 yılında yaptığı benzeri çalışmada iklim krizinin sağlık alanında ve yoksulluğun azaltılması üzere son 50 yıldır yapılan mecmu çalışmaların hiçe sayılmasına neden olacağı üzerine uyardı.
WHO, 2030’dan 2050 yılına büyüklüğünde sıtma ve ishalin yanında daraç tagaddi ve ısı stresi gibi emraz dolayısıyla normalin 250 bin üstünde kişinin temas sene hayatını kaybedeceğini öngördü.

İklim krizinin dünyada sağlık altyapılarının elan zayıf olduğu bölgeleri çetin benzeri şekilde etkilemesi bekleniyor. Azık, ulaşım ve enerji alanlarında yapılacak çalışmaların önemini vurgulayan WHO, camekân gazı salımlarının aynı an ilk azaltılması gerektiğini söylüyor.

İklim krizi nedir?

İklim krizi, atmosferde kâin değişik gazların oranlarında çoğalma meydana gelmesi sonucunda iklimde susuzluk, çölleşme ve dengesiz yağmur kabilinden daha takatli haddinden fazla değişikliği nakletmek için geçer not aynı terim adına anlatım edilmektedir.

İklim krizi yüzünden 5 mevki başkentini değiştirecek

 

İklim krizi ağırlaşıyor: Karne ile akarsu dönemi!

 

İklim krizi vücudumuza neler yapacak?

 

İklim krizi engelli insanları bittabi etkiliyor?

 

Share: