Iğ ve mısırda düşüş yaşandı, yağışsızlık akse merkezi oluşturuldu

Cehre ve mısırda düşüş yaşandı, kuraklık akse merkezi oluşturuldu

Uzun yıllar ortalamasında Diyarbakır’de yağışlarda yüzdelik 36 düşüş yaşanıyor

Diyarbakır İl Ekincilik ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Ecdat:

“Çınar Göksu Barajı’nda akarsu yok, Devegeçidi Barajı’nda de su miktarında çokça kusur var”

“Uğrun su ve yersiz su tüketimi ile ilgili anons ve tedbirlerimizi aldık”

DİYARBAKIR – Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kuraklıkla ait risk oluşturacak duruma makul ilerlediklerini, mevrut yağışlar ise sıkıntılı olduğunu söyleyerek, “Pamuk ve mısırda su eksikliği düşüş gösterecek” dedi.

Diyarbakır’üstelik tam yağmur ve kar yağışlarının olmaması üstüne ortaya çıkan kuraklıktan üreticilerin elan bir iki etkilenmesi amacıyla yağışsızlık akse merkezi ikinci nöbet oluşturuldu. Alınan tedbir ve brifing sonrası çiftçiler su sıkıntısı olan yerlerde pamuk ve mısır ekimini erteleyerek mercimek, buğday ve arpaya yöneldi. Diyarbakır İl Ekincilik ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Ecdat yağmur kocaoğlan kendisine tanıdık ilk teşrin ayından bu yana 145 milimetre yağmur aldıklarını, geçen yıla oranla yüzdelik 20 artım gerçekleşirken detaylı yıllar ortalamasına göre yüzde 36 henüz düşük olduğunu vurguladı.

“Sezon itibariyle geldiğimiz noktada yıllı aldığımız yağmur ilk teşrin ayından 145 milimetre yağmur aldık” diyen Atalar, “Sabık yıla göre yüzdelik 20 henüz ongun amma detaylı yıllar ortalamasında yüzde 36 gerideyiz. Ekilmiş olan tahıl ve bakliyat amacıyla yağış seçme riziko oluşturmadı. Ama artık yağışların mahdut olmasında risk ortamına gireceğiz. İlde 2. sefer yağışsızlık krizi toplantısı gerçekleştirdik. Çınar Göksu Barajı’nda akarsu yok, Devegeçidi Barajı’nda birlikte akarsu miktarında çok eksiklik var” dedi.

“Çınar Göksu ve Devegeçidi Barajı’nda su yetersizliği”

Atalar, tam yağış gerçekleşmediği taktirde ortaya çıkabilecek olumsuzluktan üreticilerin elan beş altı etkilenmesi için Çınar Göksu ve Devegeçidi Barajlarına andıran yakınlarda tedbirler üstüne çiftçilerle görüşülerek iğ, akdarı kabil yerlere kısıtlılık getirilmesini, henüz az akarsu tüketen ürünleri çiftçilerin ekmelerini söylediklerini dile getirdi. Ecdat, “Çınar Göksu Barajı’nda akarsu namevcut, Devegeçidi Barajı’nda bile akarsu miktarında çok kusur var. O bölgelerdeki çiftçilerimize su çokça tüketen iğ ve mısır üzere mahsulat amacıyla tarlalarını bekletmemelerini, akarsu tüketimi beş altı olan nohut üzere ürünleri ekmeleri üzere uyardık, tedbirleri çiftçilerimize duyurduk” diyerek konuştu.

Kaçak suya karşı yüzdelik 50 hibeli tasarruflu basınç projesi

Kuraklığın olduğu yıllarda alınması müstelzim tedbirler üzerine bakanlığın basınçlı sulama sitemlerinin beş altı su tüketimini seçmek amacıyla yüzdelik 50 hibede desteği verdiğini hatırlatan Atalar, “Gizlice su ve abes su tüketimi ile ilişik sesli duyuru ve tedbirlerimizi aldık, kısıtlı tüketimi ve basınçlı olan su tüketimlerini öneriyoruz yüzdelik 50 hibelerle heveslendirme ediyoruz. Bu yıl 300 bin dekar alanı basınçlı sulama sistemi ile elan tasarruflu akarsu tüketimini gerçekleştiren efdal mahsul elde etmeyi sağlayıcı projeleri uyguluyoruz. Yabani sulamayı Diyarbakır’bile tamamlanmak için genelde yağmurlama ve damlama sistemini kullanıyor” şeklinde konuştu.

“Pamuk ve mısırda düşüş”

Bu yıl mezru alanların ve ekilecek alanlarla ait bilgelik veren Atalar, su eksikliğinden dünya pamuk ve mısırda düşüş olduğunu rüşvet ve akdarı ise benzeri seviyede ekildiğini aktardı. Ecdat, “Diyarbakır’de genelde yıllara göre değişmemekle bu arada 3 milyon dekar buğday ve arpa ekimimiz oluyor. Bu yılda müracaatlar tamamlandı, son girişler oluyor. 600 bin dekar mercimek alanı, 800 bin dekar alanda iğ ilk teşrin alanımız var. Su sıkıntısından dünya tahminimiz 600 bin dekar alana ekilerek pamukta az buçuk düşüş olacağını düşünüyoruz. 300 bin dekar civarında mısır ekimimiz gerçekleşiyor” ifadelerine saha verdi.

Share: