ERZİNCAN BELEDİYESİ DAĞLARDAN ÇIKARDIĞI ANDEZİT TAŞI İLE SITE MERKEZİNİ SÜSLÜYOR

ERZİNCAN Belediyesi bünyesinde hayatiyet gösteren andezit taşı üretim fabrikasında etkin işçiler, dağlardan topladıkları taşları fabrikada muhtelif makineler yardımı ile işleyerek hem mutluluk ekonomisine kazandırıyor hem birlikte kent merkezini süslüyor.

İşçilerin 24 saat mütemadi çalıştığı fabrikada ısıdam ve soğuğa dayanıklılığı, bire bir asır ömre eş andezit taşı yaya kaldırımı, bordür, cami şadırvanları, aut cephe kaplamasına, piknik alanlarındaki barbekü yapımından bezemeli amaçlı inşaat işlerine büyüklüğünde bir nice alanda kullanılıyor. Günce sayı farkı 200 metrekare alanı kaplayacak ankara taşı taşı üretimi yapılan fabrikada 20 cins kitap üretilebiliyor.

Belediye tarafından 2016 yılında kurulan Andezit Taş Fabrikasında, çalışan iççiler adeta ekmeklerini taştan çıkarıyor. Dayanıklığı nedeniyle kışın caddelere yapılan tuzlama çalışmasından etkilenmeyen ankara taşı taşı, Erzincan Belediyesi bütçesine üstelik girdi sağlıyor.

Kent merkezine 28 kilometre uzaklıktaki alandan çıkarılan kaya kütleleri şehir merkezine 11 kilometre mesafedeki Andezit Taş Fabrikasında işlenerek ekonomiye kazandırılıyor. Fabrikada, 14 personel ile günce ortalama 200 metrekare alanı kaplayacak andezit taşı üretimi yapılıyor.

Erzincan Belediye Başbuğ Yardımcısı İkram Çamur, şehremaneti olarak Üzümlü ilçesindeki ankara taşı ocağından çıkarmış oldukları taşları istihsal tesisinde işleyerek şehrimizin ihtiyacı olan bölgelerde kullandıklarını söyledi. Fabrikada yer el ve ilçe şehremaneti, alım ve vatandaşlardan mevrut talepleri bile karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Balçık, Günlük üretim averaj namına andezit taşında kısaca 200 metrekare. Buda uray hizmetlerini sağlamamızda bize yetiyor. Fazlasını üstelik ücreti mukabilinde talip vatandaşlarımıza satışını gerçekleştiriyoruz diyerek konuştu.

Erzincan Belediyesi Bilgelik İşleri Müdürlüğü Ankara Taşı Taşı Fabrikası Şefi Gökmen Çelik de fabrikada çalışanların ekmeklerini adeta taştan çıkardıklarını rapor ederek, Andezit taşı ocaklardan çıkartarak kamyonlar ile fabrikaya getiriliyor. Vinç sayesinde indirilerek vagonlar yardımı ile esne dediğimiz makinelerin altına taşınıyor. Taşlar, esne makinesinde kesilir. Daha bilahare temel kesme makinelerine getirilir. Burada ebatlandıktan sonraları paletlenerek kamyonlara yüklenir ve döşemeye gönderilir. Taşın özeliği ateşe, tuza, suya, buza cebin dayanıklı olması ve kışın özelikle kaymaması. Memleketimiz şita memleketi olması cihetiyle bu çok şanlı. Bu yeğleme ediliyor dedi.



Share: