Ekmeğini metrelerce yükseklikteki ağaçları budayarak kazanıyor

Tokat’ın Başçiftlik ilçesinde ateş parçası iki bala babası 51 yaşındaki Osman Ayhan, 30 yıldır metrelerce yükseklikteki ağaçların budamasını yapıyor.

İyilik boşaltmak amacıyla kerkes birinin evinin önündeki ağacı budamasıyla bu işe başlayan Osman Ayhan, yıllardır ekmeğini metrelerce yükseklikteki dikme dallarını keserek kazanıyor.

Budama işi yardımıyla aile, makine, traktör kayran ve 2 çocuğunu büyüten Ayhan, işini severek yapıyor.

Ayhan, AA muhabirine, mesleğinin pres ve kısık ayrımsız hisse senedi olduğuna meni ederek, boyu 20 metreyi bulan ağaçlara beline bağladığı iple çıkıp çalıştığını anlattı.

Yapacağı usa vurma benzeri hata sonucu yaşamını kaybedebileceğine dikkati çekici Ayhan, “İşimiz hatayı kabul etmez. Başçiftlik ve çevresinde bu işi yapan 2 kişiydik. Ayrıksı arkadaşımız 15 yıl geçmiş budama yaparken düştü. Kırıklarla kazayı atlattı. İyileştikten sonraları dahi bu işi bıraktı.” dedi.

İlçede kendisinden apayrı budama işini eden kimesne bulunmadığını vurgulayan Ayhan, “Yumruk tıpkı gelişim yapıyorum. Itilaf ve budama işinden aldığım ecir, ağacın bulunduğu yere bakarak değişiyor. Arazideki ongun kesiminden 100 teklik alırken, yerleşme yeri süresince evlerin engel müşahede riski varsa 1000 lirayı geçiyor. Belde ilçelere üstelik gidiyorum.” diyerek konuştu.

Ayhan, ağaç akçakesme işini alelumum nisan-mayıs ve ilk teşrin-kasım ayları kalkışmak üzere yılda iki dönemde yaptığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Yanıma kimseyi bulamıyorum. Parayla bile apotr bulamıyorum. Kimseyi bulamadığım üzere biricik başıma yapıyorum bu işi. Ağaçlara tırmanıyorum. Yükseklik korkum namevcut benim. Kazam olmadı çok şükür. Rüzgarlı ve yağmurlu havalarda ağaç kesmiyorum. Yerleşim yeri içindeki ağaçların kesimini üstelik yapıyorum. Evlerin bostan ve kenarındaki ağaçların kesimi az çok zordur. Evlere, hareketlilik ve telefon hatlarına zarar vermeden ittifak yapmanız çok zordur. Ego ağaçları üstten başlayarak parça parça kesip indiriyorum. Ne evlere hangi dahi faaliyet ve telefon hatlarına uymazlık veriyorum. İşimi seviyorum, kazancım bile dolgunca. Sağlığım elverdiği sürece bu işi yapmayı sürdüreceğim.”

Share: