Düzce’deki antik kentte Apollon heykeli bulundu

Antik Piyes kazısında ‘Apollo’ heykeli bundan sonra

DÜZCE – Garp Karadeniz’in Efes’i yerine adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında Apollo heykeli çıktı. Apollo heykelini inceleyen Düzce Belediye Reisi Dr. Faruk Özlü “Apollo heykeli ile şişman bire bir uygarlığın mirasını taşıdığımızı anlıyoruz” dedi.

Düzce’nin milattan öncesine dayanan tarihinin gün ışığına çıkarıldığı Prusias Ad Hypium Antika Kenti Tiyatro’sunda Apollo heykelinin bulunması heyecanlandırdı. Manzara önünde koyu aynı şekilde kazı çalışmaları fail Düzce Belediyesi hafriyat ekibi ve arkeologlar, başta Apollo atılmak amacıyla birçok heykel buldu. Heykellerde ıslah fethetmek amacıyla İstanbul Kazı Bilimi Müzesi ile iletişime geçildi.

“Makul aksiyon yapıyoruz”

Kazı alanını görüşme fail Düzce Şehremini Dr. Faruk Özlü, sonuç paye kıymetli heykellerin çıkarıldığını belirtti. Konuralp’in Gün Batısı Karadeniz ve Düzce’nin kalbi olduğunun altını çizen Özlü, “Bugünlerde yaptığımız kazılarda akıbet rütbe nadir heykeller çıkardık. Apollo heykelinin bulunması Düzce tarihi üzere balaban tıpkı dönüm noktasıdır. Burası Düzce’nin ve Batı Karadeniz’in kalbidir. Ortaya çıkan eserlere baktıkça Düzce’nin geçmişi ve tarihini ile ilişkin geleceğe çırağ markajcı eserlerin çağ ışığına çıkarılması bana son aşama mutluluk veriyor” dedi.

“Iri bire bir medeniyeti ortaya çıkarıyoruz”

Faruk Özlü, “10 bin kişilik aynı tiyatronun olduğu aynı bölgenin tahminî 100 bin nüfusa erbap olduğu arkeologlar eliyle söyleniyor. Düzce alelumum Cumhuriyet döneminde oluşan ayrımsız site kendisine bilinir. Amma kazılarda bunun birlik tersi olduğu ortaya çıkıyor. Düzce tarihi ayrımsız şehir, milattan öncesine kadar dayanan bire bir uygarlığa erbap ayrımsız şehre sahibiz. Tığ Konuralp antik kentinde, balaban benzeri medeniyeti ortaya çıkartıyoruz. Kazı çalışmalarımız takkadak oyun ile kalmayacak. Ne kadar nişane varsa onları günümüzle tanıştırmaya bitmeme edeceğiz” diye sözlerini noktaladı.

Bulunan Apollo benzeri kithara ile gelişigüzel heykelidir. Ölçüleri tahminî 1.90 boyunda 60 cm eninde, başında defne yapraklarından diadem( taç), saçlar fiyonk şeklinde toplanmıştır. Elinde kithara, belden aşağısı berrak betimlenmiştir. MS 2. YY. tarihlendirilmektedir. Üstünde Chlamys(libas) vardır.

İkincisi kadın heykeli; üzerinde chiton(giyit) ile betimlenmiş sarrafiye kısmı fay olup ayaklarının altında kaidesi ile birliktedir. Sunma 60 cm, boyu tahminî olarak 1,90 boyunda.



Share: