Çin Dünyanın Sunu Aşkın “Arsıulusal Sulak Alan Kentlerine” Cemaat Ülkesi Oldu

Çin’in ılımlı kesimindeki Hubei eyaletinin merkezi Wuhan’daki Chenhu Gölü Sulak Alan Huy Siper Alanı’ndaki göçmen kuşlar, 4 Ağustos 2022. (Foto: Wu Zhizun/Xinhua)

WUHAN/CENEVRE, 4 Son Teşrin (Xinhua) — Çinli tıpkı yetkilinin Perşembe günü yaptığı açıklamaya bakarak, yedi Çin kenti Ramsar Sözleşmesi’nden “arsıulusal sulak düzlük kentleri” sertifikası alırken, Çin bu tuhaf kentlere yeryüzü çok ehil olan mevki konumuna geldi.

Sertifikalar, 5-13 Kasım tarihleri ortada, temel mekanı Çin’in ılımlı kesimindeki Wuhan şehrinde ve koşut oturumu İsviçre’nin Cenevre kentinde atılmak amacıyla hem yüz yüze hem dahi çevrimiçi düzenlenecek Ramsar Sulak Alanlar Sözleşmesi Etraf Konferansı’nın 14’üncü Toplantısı’nda (COP14) verilecek.

Havadan çekilen fotoğrafta, Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai eyaletinde kâin Qinghali Gölü’ndeki Buh Nehri sulak alanından bir dekor görülüyor, 18 Temmuz 2020. (Fotoğraf: Yang Tao/Xinhua)

Çin Millî Ormancılık ve Çayır İdaresi’nin Arsıulusal İşbirliği Departmanı Müdür Muavini Rab Yuanhui, Wuhan ve Cenevre’üstelik tıpkısı anda planlı eş basın toplantısında, COP14’ün peşi sıra 13’ü Çin’da gelmek üzere dünya genelinde 43 “arsıulusal sulak kayran kenti” olacağını söyledi.

Tanrı, “Bu kentsel sulak alanların ekolojik korunmasının bildirme büyük başarısı” dedi.

Ramsar Sözleşmesi Umumi Sekreteri Musonda Mumba, Xinhua’ya verdiği demeçte, “Çin’deki (sulak alanların korunmasıyla ilişik) format atılganlık donör” dedi.

Havadan çekilen fotoğrafta, Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletinin Sihong ilçesindeki Hongze Gölü Sulak Alanı Nezaretli Bölgesi’nde benzeri sonbahar manzarası görülüyor, 26 Teşrinievvel 2022. (Foto: Ji Chunpeng/Xinhua)

Mumba, sözleşmenin farklı tarafların Çin’in bu öncü rolünü gördüklerinde, sulak alanların korunmasının hoppadak iklim değişikliği ile mücadeleye değil, tıpkısı zamanda biyolojik çeşitliliğin korunmasına üstelik yardımcı olduğunu anlayacaklarını söyledi.

Hüda, eskimemiş şehadetname kayran yedi şehrin; Anhui eyaletinden Hefei, Shandong eyaletinden Jining, Chongqing Belediyesi’nden Liangping, Jiangxi eyaletinden Nanchang, Liaoning eyaletinden Panjin, Hubei eyaletinden Wuhan ve Jiangsu eyaletinden Yancheng kentleri olduğunu açıkladı.

Çin’in doğusundaki Jiangxi eyaletinin merkezi Nanchang’daki Poyang Gölü civarındaki Wuxing Yanlışsız Turna Himaye Alanı’ndaki aynı selim turna, 8 Açıklık 2021. (Fotoğraf: Zhou Mi/Xinhua)

Heilongjiang eyaletinden Harbin, Hainan eyaletinden Haikou, Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nden Yinchuan, Hunan eyaletinden Changde, Jiangsu eyaletinden Changshu ve Shandong eyaletinden Dongying kentleri, 2018 yılından bu yana tıpkısı onuru paylaşan diğer altı Çin şehri adına öne çıkıyor.

Adını sözleşmenin imzalandığı İran’ın Ramsar kentinden alan, 1971 yılında kabul edilen ve bugün 172 yan ülkeye ulaşan Ramsar Sözleşmesi, sulak düzlük ekosistemlerinin korunmasına ve akılcı kullanımına adanmış tıpkı hükümetler arası anlaşmadır.

Havadan çekilen fotoğrafta, Çin’in doğusundaki Shangdong eyaletinde mevcut Sarı Irmak Deltası Ulusal Doğu Himaye Alanı’nda uçan kuşlar görülüyor, 25 Meyan 2021. (Işık: Yang Bin/Xinhua)

Çin, 1992’üstelik sözleşmeyi onaylamasından bu yana, sulak alanların korunması üzere yasal çerçevenin birlikte siper yönetimi, proje planlama, denetim ve izleme sistemlerini oluşturup geliştirirken, barışma kapsamındaki yükümlülüklerini etken kendisine namına getirdi ve bu konuda uluslararası işbirliğini genişletti.

Çin Millî Ormancılık ve Çayır İdaresi aracılığıyla yapılan son araştırmaya göre, son 10 yılda Çin’birlikte 64’ü arsıulusal, 29’u millî ve 1.021’i eyalet düzeyinde öneme erbap olanlar karışma olmak için 800.000 hektardan çok sulak kayran yaratıldı veya var olanlar çarkıt haline getirildi.

Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletine sınırlanmış Kocakarı Tibetan ve Qiang Özerk İli’ndeki Ruoergai Sulak Düz Millî Tabiat Koruma Alanı’ndaki Huahu Gölü üzerindeki gökkuşağı görülüyor, 24 Haziran 2022. (Işık: Jiang Hongjing/Xinhua)

Çin’in sulak alanların korunmasına ilişik yıpranmamış yasası Haziran ayında yürürlüğe girdi. Teşrinievvel ayındaki Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi’nin raporunda, sulak alanların doğal namına yenilenmesinin desteklenmesine dikkat çekilerek, sulak alanların korunmasının güçlendirilmesinin asıl anlamda ayrımsız ekolojik medeniyet inşası üzere olduğu büyüklüğünde, Çin’in modernleşmesi yolunda mübrem tıpkısı zaruret olduğuna dair belirgin bire bir işaret birlikte oldu.

Aynı zamanda Ramsar Sözleşmesi Haber ve Beceri İnceleme Kurulu Başkanı olan Beijing Ormancılık Üniversitesi profesörü Lei Guangchun kabilinden uzmanlar, COP14’ün ilk kez Wuhan’ı kuma ocak sahibi şehir olarak seçmesinin dünya toplumunun Çin’in ekolojik uygarlık kavramını onayladığını yansıttığını söyledi.

Havadan çekilen fotoğrafta Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinin merkezi Hefei kentindeki Chaohu Gölü çevresindeki aynı sulak kayran görülüyor, 5 Ağustos 2022. (Fotoğraf: Ye Yuting/Xinhua)

Lei, Ramsar Sözleşmesi çalışmalarına derinlemesine katılımı ve ilişik arsıulusal kuralların oluşturulmasıyla Çin’in, global sulak alanların korunması ve restorasyonuna özlük birikim ve çözümleriyle katkıda bulunduğunu dahi söyledi.

Share: