Bilim Müesses Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: 4-5 farklı tipte virüsle mücadele ediyoruz

– Olgun Oturmuş Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: 4-5 değişik tipte virüsle uğraş ediyoruz

Vukuf Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener: Enflüanza haddizatında kış uykusundan uyandı

ÇANAKKALE – Bilgelik Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs dolayısıyla 2 yıldır solunum yolu enfeksiyonlarının henüz beş altı görüldüğünü belirterek, gribin kış uykusundan uyandığını, bala ve erişkinlerde koca olarak teneffüs yolu enfeksiyonlarına amil olmaya başladığını belirtti. Şita aylarının gelmesiyle alay malay solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, “Covid-19 sürecini tek bir virüsle savaş ederken, şuanda sahada covid-19’u bir kenara bırakacak olursanız, 4-5 değişik tipte virüsle savaş ediyoruz. Bunların kâffesi teneffüs yolu enfeksiyonu, damlacık yoluyla bulaşıyor” dedi.

Keyif Bakanlığı Bilim Oturmuş Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Akademisyen Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarının gelmesiyle akıbet dönemde yaşanan gribal enfeksiyonları değerlendirdi. Prof. Dr. Alper Şener, vatandaşların ve çocukların gribal enfeksiyonlardan korunması üzere yapılması gerekenleri anlattı.

Teneffüs yolu enfeksiyonlarının temas yıl kış aylarında galiba ayrımsız oranda artım gösterdiğine ilgi çekici Fen Oturmuş Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Kış ayları namına kastettiğiniz Açıklık, Aile ve Küçük Ay aylarıdır. Tahminî 2 yıldır covid-19 nedeniyle hele teneffüs vasıtasıyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarını henüz az görmemiz üste gribi anında alelacele hiç görmememiz zımnında, enflüanza aslında kış uykusundan uyandı kabilinden görünüyor. Şita uykusundan uyanarak, bu kış sezonun da ferah namına sahada hem çocukların, hem erişkinlerde teneffüs yolu enfeksiyonlarına etmen olmaya başladı. Şuanda enflüanza bir tane başına değil, umum ele vermiş pozisyonda, gribin içerisinde zir gruplar var. Hınzır gribi, mevsimlik enflüanza kadar yanı sıra parainfluenza var gribin aynı ayrı ayrı türü. RSV var, özellikle teneffüs amacında çocuklarda hastaneye yatışa etken olabiliyor. Teneffüs sıkıntısına etmen olabiliyor. Erişkinlerde üstelik henüz sel adına sahada gördüğümüz dumağı var. Bu viral enfeksiyonların kâffesi bire bir arada iki yıldır görmediğimiz amacıyla baştan gündeme geldi. Muafiyet sistemimiz bunları yeniden hatırlamaya başladı” dedi.

Gribal enfeksiyonların çocuklarda ekstra sebep ehemmiyet yer ettiğinden üstelik bahseden Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

“Okullarda kapalı alanlarda çocuklarda peçe önlemleri haddinden fazla kemiksiz uygulanamıyor. Ebeveynleri çalıştığı için füru pestil olsalar bile okula gezmek yerinde kalabiliyor. Hele yavru gözyaşı grubunda bozgun ve yayılım hızlı oluyor. Bunu covid-19 sürecinde üstelik yaşadık, amma bu covid-19 sürecini bir tane ayrımsız virüsle mücadele ederken, şuanda sahada covid-19’u bir kenara bırakacak olursanız, 4-5 değişik tipte virüsle savaş ediyoruz. Bunların bütünü solunum yolu enfeksiyonu, damlacık aracılığıyla bulaşıyor. Çocuklarda bir zamanda de kısık çor tablosuna amil olabiliyor. Ayrıca çocukların bire bir kısmında belki anımsatmak gerekir ki, hastalığı atlattıktan sonra zatürreye çevirebiliyorlar. Akciğerde iltihaba etmen olabiliyorlar. Çocuklardaki arz rahat bulgu, elem, öksürük, eklem, adale ağrısı şeklinde başlıyor. Yaklaşık 5 ile 7 günle kendini sınırlıyor. Gâh bala gözyaşı gruplarında, alelhusus çocuk yuvası çağı çocuk gruplarında pahal solunum sıkıntısı hassaten buhar almaya gerektirecek büyüklüğünde, hastaneye yatmaya gerektirecek büyüklüğünde solunum sıkıntısına faktör olabiliyor. Hele çocukluk yaş grubunda hastalarsa okula gitmemeleri lazım. Keder, solunum yolu, enfeksiyonu bulguları varsa, zira okula gittiği andan itibaren füru görgüsüz bir viral solunum yolu enfeksiyon diye geçiştirebileceğimiz bire bir hastalığı ferah yerine ani yaş grubundaki benzeri güruh kişiye yayabiliyorlar. Bu viral enfeksiyonlar kimi vakit aynı arada ard arda görülebiliyorlar. Ard ardıl görülmeleri bizim açımızdan şu açıdan boğunuk, kül muafiyet sistemi toparlamadan acilen ardına bir başka viral enfeksiyon geliyor. Çoğunlukla kâmil gözyaşı grubunda önce dumağı, kibir akıntısı, burun tıkanıklığıyla başlıyor. Tezelden peşi sıra bu sefer enli adale ağrısı, mafsal ağrısı, biberli, üşüme, titreyiş ekleniyor. Arada Bir bunlar tıpkısı kısmı sinüzite çevirebiliyor. Tıpkı kısmı dahi anında ardından ortaya çıkan griple yada hınzır gribiyle yüz yüze kalabiliyoruz. Torunlar için ekstra önlem hastalandığı ahit okula gitmeme dışında yapılabilecek fazla bir özdek bulunmayan. Çünkü solunum yolu enfeksiyonları içerisinde baktığımızda çocukluk yaş grubuna yavaş aynı lehtar hastalık olmadığı sürece enflüanza değilse, bire bir umar vermiyoruz. Dolayısıyla öncelikle hem kendimiz, hem çevremizi arkalamak için başlangıçtan beri söylediğimiz maske, aleniyet, el hijyeni önlemlerini uyup, çocuğumuz hastaysa gayrı çocukları riziko altına atmamak adına okula göndermemek yada anlaşılan benzeri süre evde izolasyonda tutmamız gerekiyor. Virüsün yayılmaması, yaygınlaşmaması amacıyla yada virüslerin yaygınlaşıp, bütün meslek yada hep bulunduğunuz bölgeyi od altına almamanız, gözdağı etmemeniz için.

Share: