83 yaşındaki çıpa ustası 71 yıldır gururlu elinden bırakmıyor

EMİR YUNUS BASMACI – Çorum’un Oğuzlar ilçesinde aktif 83 yaşındaki çıpa ustası Kazım Keçik, ailesinden devraldığı yüzyıllık atölyede 71 yıldır mesleğini icra ediyor.

İlkokul beşinci sınıfa geçtiği 1952 yılında, demirci babasının vefatı üstüne yeniden çipo ustası ağabeyi tarafından okuldan alınarak işlere arkalama etmesi için atölyeye götürülen Keçik, o günden bu yana mesleğini sürdürüyor.

İlerleyen yaşına karşın çekicini elinden bırakmayan Keçik, yöre köylerden vatandaşların getirdiği balta, kazma, kerki, çekberi kabilinden aletlerin tamirini yapıyor.

Mesleğin serencam temsilcileri arasında gösterilen Keçik, asırlık atölyesinde demirciliği yaşatmaya çalışıyor.

İl Firez ve Turizm Müdürlüğünce Kazım Keçik’e “Sanatkâr Tanıtım Kartı” çıkartılması ve Kültür ve Turizm Bakanlığının “Zihayat İnsan Hazinesi” listesine alınması amacıyla himmet yürütülüyor.

Üç bala ve sekiz torun sahibi Kazım Keçik, AA muhabirine, babasının Milli Mücadele’ye katıldığını, savaştan döndükten sonra demir atölyesinin kurulduğunu söyledi.

Demir atölyesinin babasına arkadaşlarınca yapılıp verildiğini anlatan Keçik, “Ego demirciliği bu dükkanda öğrendim ve bire bir dükkanda devam ediyorum.” dedi.

Vaktiyle insanların karaca saban kullandığını, nedeniyle çıpa ustasına haddinden fazla ihtiyaç duyulduğunu tamlayan Keçik, artık araba kullanımının arttığını, demircilik mesleğinin devrinin geçtiğini dile getirdi.

“Yaşımız bile geçti, gücümüz bile kalmadı”

Vatandaşların türlü demir aletlerinin onarımını düzenlemek için atölyeyi çalıştırmayı sürdürdüğünü anlatan Keçik, şöyle bitmeme etti:

“Imdi bizim zamanımız geçti. Bura ağabeyimin dükkanı. O mevt ettikten sonra herif arkadaş geliyor. İnsan elinden mevrut işi yapmazsa bunu Cenabıhak bile sorar, dostun birlikte sorar. Onun amacıyla elimizden geldiği büyüklüğünde çalışmaya, arkalama etmeye devam ediyoruz. Sürekli çalışamıyorum, bundan sonra yenisini yapamıyorum. Yaşımız dahi geçti, gücümüz da kalmadı, yalnız tamiratını yapabiliyorum. El emeğimizin karşılığında 3-5 kuruş alıyoruz.”

Sağlığı elverdikçe mesleğini aylamak istediğinin altını çizen Keçik, bugüne kadar bir nice idareci yetiştirdiğini fakat hiçbirinin hayatta olmadığını belirterek, “Eskiden burada 4 demirci vardı, kâffesi Hakk’ın rahmetine kavuştu. Bala 5 yaşında okula başlıyor, 25 yaşına büyüklüğünde okuyor. Şehadetname alıyor amma gelişim namevcut. Yıpranmamış yetişen olmayınca ne olacak? Ben gittikten bilahare bile bura bitmiştir.” dedi.

Çarşı Mahallesi Muhtarı Ömer Enez üstelik Kazım Keçik’i tahminî 40 yıldır tanıdığını tabir ederek, “Esen olsun, vatandaşı kırmıyor. biricik kazma üstelik olsa işin düştüğünde dükkanını açıyor, bizlere havari oluyor. Kazım emmi ve ailesi bu işi severek yapıyordu. Sistem işçiliklerinden memnundu.” diyerek konuştu.

Share: