6 farklı ülkeden gelen ozanlar Sivas’ta buluştu

6 değişik ülkeden mevrut ozanlar Sivas’ta buluştu

Aşık geleneğinin kocaman merkezlerinden bire bir olan Sivas’ta ’15.Anadan Görme Arsıulusal Sivas Aşıklar Bayramı’ 6 değişik ülke ve 12 farklı şehirden mevrut halk ozanlarının katılımıyla kutlandı

SİVAS – Aşırılmış geleneğinin majör merkezlerinden benzeri olan Sivas’ta ’15.Anadan Görme Arsıulusal Sivas Aşıklar Bayramı’ 6 farklı talih ve 12 farklı şehirden gelen halk ozanlarının katılımıyla kutlandı.

Sivas Devir Heyeti Aşıklar ve Umum Oyunları Derneği öncülüğünde 15. Geleneksel Arsıulusal Sivas Aşıklar Bayramı nedeniyle ayrımsız program düzenlendi. Programa Sivas Valisi Yılmayan Şimşek, Büro Heyeti Aşıklar ve Ahali Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Hoşgörülü, bazı il protokol üyeleri ve haddinden fazla sayıda vatandaş katıldı. Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Sivas İl Firez ve Turizm Müdürlüğü destekleriyle planlı programda anadan görme kıyafetlerini giyen 6 mutluluk ve 12 şehirden katılan aşıklar ve el ozanları görüntü aldı. Ahali ozanları ortada yeryüzü çokça dikkati ise karı ozanlar çekti.

“Aşırılmış sesinin bildirme bol ve yeryüzü iyice duyulduğu diyarlardan birisi Sivas’tır”

Sivas Valisi Yılmaz Balkır, Kova sesinin sunma ongun ve bildirme pir duyulduğu diyarlardan birisinin Sivas olduğunu belirterek, ” Araklama sesinin genişlik gani ve yer fena hâlde duyulduğu diyarlardan birisi Sivas’tır. Kökü çokça derinlere uzanan aşıklık geleneği meşke dayanarak devam mesabe ve devasa ayrımsız sözlü kültürü birlikte kuşaktan kuşağa taşır. Sivas’ın yerel kültüründe bu aday geleneğin şişman payı vardır. Bakraç Veysel’in, Ruhsati’nin, Domuzuna Melik Abdal’ın, Dun Selimi’nin dile getirdiği cins, meni ettikleri deme dünyası, birbirini strateji şayan ve tamamlar. Sivas’ın hars çevresinde bu aşıklar, şiirleriyle, nağmeleriyle, sazları ve sözleriyle bilinirler. “Türkülerin başkenti” kendisine maruf Sivas, tıpkı zamanda el kültürü araştırmalarının birlikte yetişkin merkezlerinden biri olmuştur. Kova edebiyatımızın derlenip kayda geçirilmesinde ve bugünlere intikalinde Sivaslı araştırmacı ve olgun adamlarının şişman katkısı vardır. Utkulu Sarısözen, İbrahim Aslanoğlu, Prof. Dr. İlhan Başgöz, Vehbi Çokluk Aşkun, Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek kabil sağlam haddinden fazla zer araştırmacı ister Sivas’ta gerek sıkı sathında yaptıkları çalışmalarla, türkülerimizi ve nüfuzkâr hezel hazinemizi unutulmaktan kurtarmışlardır” dedi.

Öte yandan Departman Heyeti Aşıklar ve El Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Zeyrek ise “2000 yılından itibaren nazik bire bir azimle başlattığımız yürüyüşümüzü 22 senedir devam ettirmekteyiz. Bu yıl 15’inci Arsıulusal Geleneksel Sivas Aşıklar Bayramını icra etmekteyiz. Şimdiye büyüklüğünde gelmiş geçmiş olan aşırtı, ozan, saz şairi, lokal ulama ve gürültülü sanatçıları ile umum oyunları ve kültüre emeği geçen ve ahirete anlama edenlere Allahtan rahmet diliyorum. Bu vesileyle hemşerimiz Kova Gül Çınarı’ın ahiret yolculuğu sene döneminde hazırlamış olduğumuz programı icara edeceğiz” şeklinde konuştu.

Share: