14 dil alim, 22 betik yazan Süryani rahibe, Almanya’dan döndüğü köyünde ekincilik yapıyor

MARDİN’in Midyat ilçesinden 1985’te ailesiyle barhana edip Almanya’ya yerleşen, bugüne kadar 22 kitap yazan ve 14 çevirgeç bilen Süryani rahibe Hatune Doğan (52), sabık sene gün yaptığı memleketinde tarımla uğraşıyor.

Midyat ilçesinin kırsal İzbırak Mahallesi’nde dallı güllü Hatune Doğan, 1985’te 15 yaşındayken ailesiyle Almanya’ya barhana etti. Burada, Mainz Katolik Kılgılı Bilimler Üniversitesi’nde diyakozluk bölümünü bitiren Doğan, katıldığı birçok müzaheret faaliyetiyle 40’tan aşkın ülkeyi gezdi. Yoksullara, hastalara, evsizlere, öğrencilere ve babasız çocuklara arkalama eden Hatune Doğan, Türki, Kürtçe, Süryanice ve Almancanın yanında İngilizce, Frenkçe, Arabi, Latince ve Afrika dilleri kadar toplam 10 komütatör daha öğrendi. Süryanice ve Almanca yazılan 22 kitabı bulunan Hatune Doğan’a insani yardım faaliyetlerinden etraf Mürekkep Milel dahil tevessül etmek amacıyla Avrupa ülkelerindeki birçok kurumdan bile bağış verildi. Dolu yoğun güzeşte hayatına rağmen 15 yaşında ayrıldığı köyüne özleminin dinmediğini söyleyen Doğan, güzeşte yıl değme şeyi bırakıp büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen İzbırak’a geri döndü.

16 AİLE ELAN ZAMAN YAPTIKöyde bakir tıpkı aile düz yazı eden Doğan’ın peşi sıra 16 sülale daha stabil aktarılma yaptı. Burada babasına ilgilendiren arazilerde ekincilik fail Doğan, bahçede yetişen sumakları toplayıp kuruttu. Sumakları satmayıp çevresine bağış fail Doğan, 40 bin metrekarelik alanda fıstık ve üzüm beslemek üzere çalışmalara başladı.’MECBUREN AYRILMAK ZORUNDA KALDIK’Köylerinden mecburen ayrıldıklarını dile getiren Hatune Doğan, “Demincek periyot yaptık, bu evi yaptım. Ablam bile yukarıda eş yaptı. Bu eski evleri üstelik onardık, restore ettik. Tığ haddinden fazla memnunuz, Cenabıhak’a çokça şükür. 1985’te buradan çıktık. O ahit ilişkin olduk, çıktık. Demin Tanrı’a çokça şükür kanunları, kuralları değiştirmişler. Cumhurbaşkanımız, ‘Süryaniler dönsünler’ diyor. Bize müzaheret edecek. Demincek dönüyoruz. Köy onarıyoruz demincek. İzbırak köyünde şimdi 17 karı oldu. İlk ego başlamıştım. Demincek sumak topluyoruz. Bu sumak büyü babamındı. Bizim ailenin mirasıdır. Sülale üzere toplayacağız. Şayet çokça olursa komşulara ödül vereceğiz. Satmıyoruz bunu” diye niteleyerek konuştu.’BURADA BÜYÜDÜM’

İzbırak’ta büyüdüğünü anlatım fail Doğan, “Avrupa’ya çıktım ama ben burada büyüdüm. Ektim, topladım, sumak topladım, kuru üzüm yaptım. Benim amacıyla garip değildir. Onun amacıyla çok hoşuma gidiyor. Burası Avrupa’dan daha sıcaktır ama buraya geldik esasen. Tanrı’a çok şükür yani burada hürriyet var. Elan önceki kadar değildir. Ben 15 yaşındaydım o zaman, burada çalıştım amma demin Avrupa’bile doğanlar buraya gelirse bu aksiyon onlara baskı dirimsel, acayip sağlık. Amma benim amacıyla pres değildir. Çok keyfim geliyor. Hoşuma gidiyor. Allah baht ederse gelecek zamanda buraları dahi ekeceğiz. Yukarıları temizledik, buraları dahi temizleyeceğiz” diye konuştu.



Share: